Blog

Home > Blog > Zelf vliesbehang aanbrengen: zo is het een fluitje van een cent!
Zelf vliesbehang aanbrengen

Zelf vliesbehang aanbrengen: zo is het een fluitje van een cent!

Ben je klaar om de kinderkamer om te toveren tot een ruimte waar creativiteit en verbeelding bloeien? Het begint allemaal met de keuze van het behang (tenminste, als je het ons bij Johnny Wallpaper vraagt). In dit artikel vertellen we je waarom vliesbehang the way to go is, en hoe je het eenvoudig zelf kunt aanbrengen.

Wat is vliesbehang?

Vliesbehang is een gebruiksvriendelijk behang dat bestaat uit twee lagen: een decoratieve laag en een onderlaag van cellulose of synthetische vezels. Het grote voordeel van vliesbehang is dat je geen behangtafel of speciale behanglijm nodig hebt. De lijm wordt direct op de muur aangebracht, waarna je het vliesbehang er simpelweg tegenaan plakt. Dit maakt het proces veel sneller en schoner dan traditioneel behangen. Zelf het vliesbehang aanbrengen is dus prima te doen, ook zonder behangervaring.

Ook erg handig: ons vliesbehang is volledig afstripbaar, eenmaal droog kun je het dus zonder problemen weer van de muur verwijderen. Wel zo fijn als je kleintje op een gegeven moment groot is en een nieuwe kamer wil!

Zelf vliesbehang aanbrengen: zo doe je dat!

Stap 1: De voorbereiding
Ze zeggen niet voor niets ‘een goed begin is het halve werk’. Zorg er daarom als eerste voor dat de muur die je wilt behangen er klaar voor is. Maak het oppervlak schoon, droog en stofvrij. Vul eventuele gaten of scheuren op en schuur ruwe plekken glad. Zitten er schakelaars of stopcontacten in de muur? Safety first! Schakel voordat je begint eerst de stroom uit.

Extra tip: Check voordat je begint met je behangproject of de muur een goede hechting heeft. Op een sterk zuigende ondergrond zal de lijm wegzuigen, waardoor de kans groot is dat het behang niet blijft zitten en loslaat – en daar wordt niemand blij van! Strijk met een natte kwast over de muur. Duurt het ongeveer 5 minuten tot het water verdwenen is? Dan is je muur klaar om behangen te worden. Is de streep al eerder verdwenen? Dan heb je te maken met een sterk zuigende ondergrond en heb je waarschijnlijk meer lijm nodig. Duurt het juist veel langer dan 5 minuten? Dan heeft je muur geen zuigende werking en kun je het beste eerst een hechtmiddel aanbrengen.

Stap 2: Alles klaarzetten
Niks zo vervelend als halverwege de klus ontdekken dat je iets vergeten bent klaar te leggen. Verzamel daarom eerst alle benodigde materialen: het behang, de behanglijm, een roller, een behangborstel of -spatel, een droge doek, een behangnadenroller, een meetlint of waterpas, een stanleymes en een potlood. Zet de verwarming uit en sluit de ramen en deuren, zodat de behanglijm niet te snel droogt. Dek tot slot de vloer af met afdekfolie om te voorkomen dat je lijmvlekken in het laminaat of de vloerbedekking krijgt.

Stap 3: De startlijn bepalen
Scheef geplakt behang willen we natuurlijk voorkomen. Vooraf meten is daarom cruciaal. Zit er een deurkozijn in de muur? Check dan of deze waterpas is. Je kunt het kozijn dan gebruiken als loodlijn. Is er geen deurkozijn of is deze niet waterpas? Dan kun je de totale breedte van de wand meten en bepalen op welke afstand je de loodlijn plaatst. Begin nooit bij een hoek of raam, maar start altijd op 50 centimeter afstand. Teken met een rechte lat of een lange waterpas een loodrechte startlijn op de muur. Als je een loodlijn gebruikt, zet dan een zeer lichte streep om te voorkomen dat de streep door het behang schijnt (als het behang lichte kleuren bevat). Of zet voor de zekerheid geen streep, maar zet kleine puntjes.

Stap 4: Behanglijm aanbrengen
Volg de instructies op de behanglijmverpakking om de lijm aan te maken. Breng vervolgens de lijm gelijkmatig aan op de muur met behulp van een roller. Doe dit steeds in secties om te voorkomen dat de lijm te snel droogt.

Stap 5: De eerste baan behang plakken
Oké, daar gaan we dan! Plaats het eerste stuk vliesbehang voorzichtig op de met lijm bedekte muur langs de startlijn die we in stap 3 hebben bepaald. Gebruik een behangborstel, droge doek of behangspatel om het behang voorzichtig glad te strijken. Toch een kleine luchtbel? Probeer deze dan niet te verwijderen, deze verdwijnt vanzelf wanneer de lijm is opgedroogd.

Extra tip: Voorkom dat er lijm op de voorkant van het behang komt. Is het toch even mis gegaan? Maak het dan meteen schoon, voordat de lijm opdroogt. Eenmaal droog kun je de lijm er namelijk niet meer af poetsen.

Stap 6: De rest van het behang plakken
Door naar de volgende baan! Pak de tweede baan behang erbij en plak deze tegen de eerste aan. Zorg ervoor dat de banen naadloos op elkaar aansluiten. Het behang is al op de juiste manier geproduceerd, dus dat zou perfect moeten kloppen. Pak vervolgens de behangnadenroller erbij en rol deze over de naad voor een overgang die helemaal smooth is!

Ga zo verder tot je alle banen behang tegen de muur aan hebt geplakt. Afhankelijk van de door jouw gekozen breedte kan het zo zijn dat er een witte strook op de laatste baan zit. Geen paniek! Deze kun je er voorzichtig af snijden met een stanleymes.

Extra tip: Zitten er stopcontacten en schakelaars in de weg? Plak het behang hier gewoon overheen en wrijf het aan met je behangborstel, droge doek of behangspatel, zoals in stap 5 is uitgelegd. Snijd daarna het middenstuk van het stopcontact of de schakelaar uit met je stanleymes. Doe dit wel heel voorzichtig, je wil natuurlijk niet uitschieten in de rest van het behang.

Heel veel succes!

Heb je de kinderkamer zelf behangen met vliesbehang van Johnny Wallpaper? We vinden het erg leuk als je dit met ons deelt. Plaats je kunstwerk op social media en tag Johnny Wallpaper in je bericht, of stuur een fotootje per mail naar onze klantenservice.

Select options
Select options
Select options
Select options

Op maat gemaakt

Al onze producten worden voor jou op maat gemaakt

Gratis verzonden

Jouw bestelling wordt binnen 3-5 werkdagen gratis verzonden

Vragen?

Stuur ons een WhatsApp bericht op 06 47 169 013
Winkelwagen